Černá Hora, ženy a jejich (mezi)národní den

Vnímání ženskosti a ženské krásy je ryze subjektivní záležitostí, přesto od pradávna hrály v životech lidí výraznou roli. V Černé Hoře se jedná o oblast, které je i v současnosti věnována velká pozornost, větší než ve většině evropských zemí. Nejvíce se tato skutečnost dotýká městských žen ve věku mezi 15 a 35 lety.

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, kdo je na světě nejkrásnější

Černohorky, dovoluje-li jim to finanční situace, velmi dbají o svůj vzhled, velká část z nich péči o své tělo věnuje několik hodin denně. Péčí převážně není myšlena sportovní aktivita, ale líčení, úprava vlasů, výběr oděvu apod.

V Podgorice chodí většina mladších žen oděna dle poslední módy a na vkus Středoevropana dost vyzývavě a výstředně. Stručně se dá říci, že v čem by šla Češka na párty, v tom půjde Černohorka do školy. V oblibě jsou v zimním období tmavé barvy, lesklé materiály, flitry, kamínky, výrazné líčení i šperky a vysoké podpatky – lépe řečeno velmi vysoké podpatky, pět centimetrů rozhodně neznamená vysoké. Tato skutečnost je o to zvláštnější, že Černohorky jsou často velmi vysoké.

Čím víc Černohorec, tím víc Nike

Oděv je buďto dost elegantní nebo výrazně sportovní, přičemž je důležité, aby byla vidět značka. Velké oblibě se těší Guess a Nike, který má v Podgorice ceny mnohem vyšší než např. Kappa a Adidas. Značkový sportovní oděv je spíše znakem finanční situace než založení osobnosti.

Zdravý životní styl většina Černohorců ani Černohorek nepěstuje. Jejich strava je velmi tučná a sportovní aktivita nulová, přesto jsou ženy většinou štíhlé. Tepláky a tenisky, samozřejmě nejlépe Nike, jsou tedy pohodlnou verzí oděvu do města a do populárního nákupního centra.

Poměrně mě pobavilo, když jsem v Ostrogu viděla mnicha v klasickém oděvu, ale jelikož poprchávalo, svrchní vrstvu tvořila bunda...samozřejmě Nike.

Černohorští gentlemani

Zvláštní je postoj mužů k ženám. Když ženu dobývají, dokáží být nesmírně ochotní a galantní, jsou opravdoví gentlemani. Nicméně po několika letech se ve vztahu žena většinou stává služkou a muž buranem, jeho gentlemanství se projevuje pouze v tom, že všude za ženu (nejen vlastní) platí.

Mít Dar Ženství

Velkou změnu v tomto ohledu přináší MDŽ, který se v Černé Hoře, nebo alespoň v Podgorice, slaví opravdu ve velkém. Po velkou část svého života jsem chtěla být muž a v písmenech MDŽ jsem pociťovala socialistický podtext. Kdybyste ale 8. března byli v Podgorice, věděli byste stejně jako já, že to tak vůbec nemusí být. Dokonce bych řekla, že v tento den by v Černé Hoře většina mužů chtěla alespoň na chvíli být ženou.

Ulice jsou plné květin. Květiny jsou naprosto všude, někde sice jen umělé a kýčovité, nicméně jsou tam proto, aby si každý uvědomil, že by se na ně nemělo zapomínat. Procházíte-li se po městě, naplňuje vás naprosto úžasný pocit. Na přechodu tu nikdy žádné auto nezastaví, ale v tento den staví skoro všechny...řidič zamává, usměje se a některý i otevře okénko a popřeje hezký den.

Po ulici jde pouze minimum žen bez květiny, i u těch ale víte, že ji stejně dostanou, jen je otázkou kdy. Ty, co již květinu mají, se usmívají, nosí hlavu nahoru (což tady tak obvyklé není) a vypadají spokojeně. Schází tomu pouze melodie She´s a Lady :-) Je hezké vidět polovinu města, jak si užívá své ženství a druhou polovinu, jak první obdivuje a zahrnuje láskou.

MDŽ x Valentýn 1:0

Černohorští muži, které se slovem gentleman často spojovat nelze, jsou v tento den jako po elektrickém šoku, což není myšleno sarkasticky. 8.3. je v Černé Hoře den, kdy bych s žádným mužem neměnila. Už vím, že valentýnská oslava kdekoli na světe se může jít zahrabat. Jestli lze někdy a někde silně pocítit radost z ženskosti, tak věřte, že je to 8. března v Podgorice.

Autorkou článku je Pavlína Frydrychová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.