Maďarsko

Tento rok sa zájazd nekoná, pozrite si na naše tohtoročné zájazdy.
Termín prebehol

Proč právě Maďarsko?

Maďarsko je neuvěřitelně pestré a čeští turisté to neprávem přehlížejí. Vždyť kde jinde můžete během krátké doby zhlédnout jezdecké umění kovbojů odkojených stepí, vykoupat se v četných termálech (včetně největšího termálního jezera v Evropě), projet se tradiční úzkokolejkou, obdivovat se ušlechtilosti lipicánských koní i navštívit velkou krasovou jeskyni? Minulost uherských kočovníků a pastevců puszty si připomenete možná se sklenkou vína v ruce, protože vinařskými oblastmi budeme projíždět každou chvíli. Vinné sklípky pak třeba vystřídá csárda - tradiční venkovská hospoda. Je třeba představovat maďarský guláš, langoše nebo palačinky? Třešničkou na dortu je samozřejmě elegantní Budapešť. Ostatně i maďarská města se od sebe výrazně liší: královská a katolická Ostřihom s korunovační katedrálou Štěpána I., Pécs s tureckou mešitou jako dominantou a vykopávkami z římské doby i kalvinistický Debrecen. Přesvědčíme Vás, že spojovat Maďarsko jen s pobyty u Balatonu by byla velká chyba.

Program zájezdu

1. ? Hradec Králové – odchod od železničnej stanice (autobusová zastávka označená písm. J)
? Praha – odchod z autobusovej stanice Florenc
? Jihlava – odchod od čerpacej stanice OMV Pávov (111. km diaľnice D1 smer Brno)
? Brno – odchod z autobusovej stanice Zvonařka

lze domluvit i nástup v Bratislavě na OMV Lamač - 58. km D2
2. uherské královské sídlo Ostřihom (korunovační katedrála, největší v zemi), Visegrad - hrad Matyáše Korvína nad ohbím Dunaje, Park soch - skanzen komunismu
3. hlavní město Budapešť (hradní palác, Rybářská bašta, Parlament, bazilika sv. Štěpána, nákupní zóna Váci utca…)
4. další půlden v metropoli Maďarska: Památník Milénia, známé Széchenyiovy termální lázně, Městský park, odpoledne královský palác Gödöllõ (oblíbené sídlo císařovny Sissi)
5. živý skanzen - vesnička Hollókö zapsaná na seznamu UNESCO, pohoří Mátra - jízda staromódní úzkokolejkou a výšlap na nejvyšší horu Maďarska - Kékes (1 014 m)
6. Eger - centrum známé vinařské oblasti (pevnost, biskupský palác, minaret, vinné sklípky), národní park Bükk (Bukové hory): údolí říčky Szalajka: kaskádový vodopád, jeskyně Istállós Kö
7. hřebčinec s lipicány v Szilvásvárádu, NP Aggtelek - krasová oblast při maďarsko-slovenské hranici - komplex chráněný UNESCO: prohlídka jeskyně Baradla, koupání v jeskynních termálech Miskolctapolca, večer ve vesnici Tokaj - vinné sklípky v kraji světoznámého vína
8. Debrecen -„kalvinistický Řím“, národní park Hortobagy (devítiobloukový most, vahadlové studně, Pastýřské muzeum, csárda)
9. pusztou do Malokumánského NP: Bugac - jezdecké kousky csikósů, kovbojů z Uherské nížiny, zastávka v neobydlené vesnici Hájos, kterou tvoří jen vinné sklepy
10. proslulé termální lázně Harkány, prohlídka města Pécs (turecká mešita, raně křesťanské hrobky)
11. Hevíz - koupání v největším evropském termálním jezeře, jezero Balaton: Badacsony - procházka mezi vinicemi na čedičovou horu, noční přejezd
12. příjezd do nástupních míst v brzkých ranních hodinách

Cena zahrnuje

  • dopravu klimatizovaným autobusem
  • sprievodcu
  • informačnú brožúru
  • poistenie proti úpadku cestovnej kancelárie

Cena nezahrnuje

  • ubytování v kempech (tj. výdaje ve výši cca 10 000 HUF)
  • vstupy do památkových objektů a na další atrakce (4x termální lázně, jezdecká show, jízda úzkokolejkou…) - celkové náklady cca do 14 000 HUF / studenti cca 11 000 HUF
  • stravování

Ubytování

Všechny noci strávíme v kempech se solidním sociálním zařízením a teplou sprchou. Budete potřebovat vlastní stan, spacák a karimatku.

Stravování

Probíhá individuálně, budete se tedy stravovat z místních zdrojů nebo si vařit na vlastním vařiči. První možnost vřele doporučujeme, protože maďarská kuchyně je světoznámá a ceny jsou pro nás přijatelné. Výborné jídlo a kvalitní vína patří samy o sobě k důvodům, proč cestovat do Maďarska. Stačí zmínit nyní už všeobecně známá slova z maďarštiny: gulyás, palacsinta, lángos, pörkölt, paprikás, szegedin, lecsó, csalamáda. Národním jídlem je gulášová polévka (gulyás) a guláš (pörkölt). Nejčastěji používaným kořením je červená paprika, v pokrmech často nechybí rajčata, papriky a cibule, které se pěstují v pusztách Velké uherské nížiny. Charakteristická je i rybí polévka halászlé a chutně upravené ryby vůbec (např. balatonský candát). Světoznámá je čabajka - pikantní suchá klobása, kořeněná paprikou. Téměř na každém jídelním lístku najdete mezi dezerty palačinky, např. s vlašskými ořechy, mákem, tvarohem, skořicí nebo mandlemi, stejně typické jsou štrúdly. Příhodné klimatické podmínky umožnily vznik vynikajících odrůd vína a my budeme projíždět hned několika vinařskými oblastmi. Nejznámější je stále Tokajské ("víno králů a král vín"), dále třeba Égri Bikavér, Olaszrizling, Kékfrankos. Chcete-li si dát něco ostřejšího, můžete zkusit pálenku, např. meruňkovou (barack pálinka).

Chcete-li vědět víc, přečtěte si text o  maďarské kuchyni.

Cestovné poistenie

Poistenie si môžete zaistiť sami alebo si v zmluve o zájazdu priobjednať cestovné poistenie Generali vrátane poistenia storna zájazdu.

Související informace

Rezervujte si zájazd

On-line:
Termín prebehol

Napíšte si o viac informácií

Odpovídáme zpravidla do 24 hodin

Vážime si vaše súkromie

Pomocou cookies analyzujeme návštevnosť, prispôsobujeme obsah a reklamy podľa vašich potrieb. Kliknutím na "Prijať" vyjadrujete súhlas s tým, že cookies používame.