Kanárská kuchyně: jídlo a pití na Tenerife

Příležitostí ochutnat tradiční kanárská jídla budete mít v místních restauracích nespočetně. Pokud se chcete výborně najíst, najděte si menší restauraci, kde posedávají místní obyvatelé, ti totiž vědí nejlépe, kde se dobře vaří. Vydejte se do taveren v centru měst a do rodinných restaurací na vesnicích, tam se skutečně dobře najíte pokrmů připravených z čerstvých potravin. Tradiční kanárské jídlo lze popsat dvěma slovy: jednoduché a chutné. S důrazem na čerstvost zahrnují kanárská jídla grilovaná masa nebo ryby, polévky, dušená jídla a zeleninu.

Leťte na Tenerife v dobré partě

Asi nejznámější kanárskou specialitou, kterou mají snad v každé restauraci, jsou papas arrugadas a omáčky mojo verde, mojo rojo a mojo picón. Na Kanárských ostrovech je to nejoblíbenější příloha a jde o malé brambory, které se uvaří ve slupce v silně osolené vodě a podávají se s omáčkami mojo picón a mojo verde. Mojo picón je pikantní omáčka z česneku, olivového oleje, červeného nebo zeleného pepře, kmínu, soli a octa. Mojo verde se skládá z natě koriandru, česneku, limetky, olivového oleje, octa a kmínu. Tyto brambory s omáčkami se podávají buď samostatně, nebo jako příloha k masu. Omáčky mojo se mohou také podávat s pečivem jako předkrm.

Pokud máte rádi polévky, určitě si pochutnáte na rancho canario, která je tak vydatná, že se v ní postaví lžíce. Připravuje se z kuřecího a vepřového masa, z cizrny, různé zeleniny a brambor.

Další známou pochoutkou je ropa vieja, což znamená „staré oblečení‘. Název jídla pochází ze skutečnosti, že se vyrábí ze zbytků. Je to vlastně guláš z kuřecího, vepřového nebo hovězího masa se zeleninou, fazolemi a bramborami.

Výbornou pochoutkou je pikantní pomazánka almogrote, která se vyrábí z vyzrálého sýra, chilli papriček, sladké papriky, česneku a olivového oleje. Pomazánku si silně namažte na pečivo a vynikající svačina je hotova.

Další kanárskou specialitou je gofio. Jde o mouku, která je však vyrobená z pražených zrn. Existuje pšeničná, kukuřičná a směs z různých obilnin. Z této mouky se připravují různé pokrmy, Kanářané gofio často přidávají do sklenice mléka, které pijí ke snídani, dělají z něj sladkosti a přidávají do omáček. Gofio se stala důležitou součástí stravy místních obyvatel během španělské občanské války, protože byla bohatá na základní vitamíny, vlákninu a bílkoviny. Různé gofio mouky si můžete koupit v supermarketu.

Baifo je pokrm z kozího masa, které se dlouho vaří s aromatickými bylinami a česnekem. Pak se maso krátce osmahne, přidá se zelenina a vše se důkladně podusí zcela do měkka.

Adobo de cerdo je vepřová plec v bohaté pikantní omáčce z papriky, oregana, česneku, soli a octa.

Sancocho Canario je pokrm z dobře osolené ryby. Jako příloha se podává gofio, papas arrugadas a mojo picón.

Další oblíbenou pochoutkou je na Tenerife kozí sýr, který se prodává i uzený.

Tenerife má specialitu i pro milovníky kávy – barraquito. Barraquito je káva, která se vyrábí tak, že se nejdříve dá do hrnku kondenzované mléko, pak speciální likér Licor 43, následuje vrstva kávy espresso a vrstva citronové kůry, napěněného mléka a vršek se posype skořicí.

Autorkou textu je Kamila Tkadlecová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Leťte na Tenerife v dobré partě

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.