Jídlo a pití v Portugalsku

Ryby - Regionální speciality - Polévky - Sladkosti - Pití

Portugalská kuchyně je výborná! Mísí se v ní mnoho vlivů, ale hojně využívá svých domácích surovin. Nejčastěji se na stole objevuje vepřové maso, kuře, brambory, olivy a různé druhy zeleniny. Málokdo ví, že třeba taková rajčata, fazole a avokádo pro Evropu objevili Portugalci ve svých koloniích. Své pokrmy také obohatili o exotická koření jako šafrán, zázvor, koriandr a vanilka. Na stole nemohou chybět také ryby a mořské plody, Atlantik byl odjakživa zdrojem obživy.

Co moře dá

Nejoblíbenější rybou je treska - bacalhão, prodávaná v různých formách, nejčastěji jako nasolená vysušená placka podivného vzhledu i vůně. Tento „vylepšovák“ vynalezli námořníci, kteří tresky lovili v dalekých chladnějších oblastech Atlantiku a takto svůj úlovek zakonzervovali, aby vydržel cestu domů. Bacalhão se nechá zvláčnět ve vodě a dále se upravuje – prý na 365 způsobů! Zajímavá je například a Brás – směs nasekaných kousků ryb, brambor, cibule a míchaných vajec nebo com Natas – vrstvy tresky, cibule a brambor zapečené se smetanou.

Vynikající jsou grilované sardinky (sardinhas assadas) a rizoto z mořských plodů (arroz de marisco). Někoho může překvapit rýže podávaná jako příloha k rybě.

Regionální speciality

Protože nejoblíbenějším druhem masa je tu vepřové, v různých oblastech Portugalska existují speciální recepty, jak takové selátko upravit. Třeba v Alenteju je populární leitao da bairrada – opepřené a česnekem pomazané kousky masíčka s křupavou krustou.

Dalším pokrmem, který stojí za ochutnání, je francesinha, opečený toust plněný masem a uzeninou, pokrytý plátkem sýra, plavající v pikantní omáčce připravené mimo jiné z rajčat, piva a portského vína.

Portugalci rádi připravují své jídlo v jednom hrnci. Třeba cosida a portuguesa, považovaná za národní pokrm, je dušená zeleninová nálož s různými druhy masa. Podává se k ní chléb, který nemůže chybět téměř u žádného jídla.

Polévka je grunt

Polévka je nezbytnou součástí portugalského hlavního menu. Vaří se ze sezónní zeleniny, často na bázi rozmixovaných brambor. Je tedy velmi hustá, krémová a sytá. Někdy může být obohacená o nakrájenou klobásku. Na jihu je oblíbená kapustová caldo verde a gaspacho - hustá polévka z rajčat, okurek, cibule, česneku a chilli, podávaná na studeno. Caldeirada má podobné složení, ale je vlastně úplně jiná, protože jsou v ní také ryby. Acorda Alentejana by šla přirovnat k česnečce s rozmočenými kousky bílého chleba ozvláštněné koriandrem a vejcem. Canja da galinha je klasický jednoduchý kuřecí vývar.

Sladký život

Součástí každodenního života Portugalců jsou tzv. pastelarías, které kombinují funkci kavárny a cukrárny. Nabízí se tu neuvěřitelné množství sladkého pečiva, dortíků, zákusků apod. Většina z nich je na vaječném základě a existuje mnoho druhů sladkostí: čokoládové, krémové, marcipánové, s kandovaným ovocem i oříšky. Typické je také skořicové a vanilkové aroma. Nejproslulejším je pastel de nata, košíček z křupavého listového těsta plněný pudinkovo-vaječným krémem se zapečenou krustičkou. Bola de Berlim je zase něco jako pudinkový koblížek posypaný moučkovým cukrem. Výborná je také arroz doce, sladký rýžový pudink se spoustou variací. A na první pohled vás zaručeně zaujme fiovos de ovos – nitky z vaječných žloutků vařených ve slaďoučkém sirupu.

Čím to zapít

Tak třeba taková káva se v Portugalsku pije opravdu ve velkém, ovšem po malých dávkách, naše „picollo“ je tu běžnou podobou podávané kávy. K nejlepším nabízeným druhům patří značky Buondi a Sical (naopak nedoporučuji Deltu). Specialitou je také galão, malé množství kávy smíchané s mlékem, ne však studeným. Ledovou kávu tu kupodivu neznají. Při objednání frappé vám klidně donesou presso, ve kterém plavou dvě kostky ledu.

K vyhledávaným nápojům patří víno, a to nejen portské (silné víno s příměsí brandy). Nejen v Portu, ale také v dalších regionech (Alentejo, Ribatejo…) se vyrábí velmi kvalitní portugalská vína. V severní provincii Minho se z mladých hroznů získává tzv. vinho verde, lehké, mírně šumivé víno s ovocným nádechem.

Oblibě se těší také pivo, z nejznámějších značek Sagres a Super Bock. Avšak pozor, podává se ve 2,5dl lahvích, což Čechům jakožto jedněm z největších spotřebitelům piva, přijde docela podivné. Ale aspoň nezvětrá… Z lihovin stojí za zmínku pálenky ze slupek hroznů (cachaço), fíků, mandlí a třešní nebo jiného ovoce.

Zájemci se mohou inspirovat recepty a uvařit si doma à la Portugalsko.

Autorkou textu je Karolína Chmelařová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.