Litevská kuchyně – jídlo a pití na Litvě

Jídlo - Nápoje

Jídlo

Tradiční litevská kuchyně je založena především na tom, co byli lidé schopni v těchto geografických podmínkách vypěstovat, tedy na bramborách a zelenině. Nejznámějším pokrmem, který by si žádný cestovatel neměl nechat ujít, jsou cepelinai. Jsou to v podstatě bramborové knedlíky (těsto je tvořeno jedním dílem vařených a čtyřmi díly syrových brambor) plněné masem či třeba tvarohem. Před servírováním se cepelinai polijí rozpuštěným sádlem se slaninou/škvarky a tučnou smetanou (to znamená 40–50 % tuku). Ono celkově sehnat na Litvě nízkotučnou smetanu je kumšt. Po několika měsících se mi podařilo náhodou natrefit na 18procentní, ale jinak se běžně užívá 30% a více. Název je odvozen od tvaru knedlíků připomínajících vzducholoď Zeppelin a netřeba dodávat, že je to pokrm velmi těžký, mastný a hutný.

Jeďte do Pobaltí v dobré partě

Druhým nejznámějším litevským jídlem je šaltibarščiai. V překladu to znamená studený boršč. Tato polévka na první pohled moc vábně nevypadá, a protože hlavními přísadami je kefír a řepa, má růžové zbarvení. Dalšími přísadami jsou okurka, vejce, cibule, kopr a sůl. Hlavně v parných letních dnech je ale velice osvěžující.

Z dalších jídel, která se pravidelně objevují na jídelním lístku snad každého podniku, jsou blynai, tedy bramborové placky nejčastěji polité smetanou, ale můžou být i s hřibovou omáčkou nebo sýrem. Variant existuje mnoho. Koldūnai jsou plněné knedlíčky, v podstatě se jedná o obdobu ruských pelmení.

V okolí ostrovního hradu Trakai narazíte na kibinai. Tradiční karaimský pokrm ve tvaru půlměsíce z těsta plněného nejčastěji jehněčím nebo jiným masem s cibulkou a upečený v troubě. Sami Karaimové jsou obyvatelé tatarského původu, kteří na Litvu přišli na konci 14. století z Krymu a usadili se zde. Podle statistik jich dnes v Litvě žije necelých 300.

Pokud zavítáte k moři, tak skoro na každém rohu narazíte na sušené ryby (žuvis). Asi nejoblíbenější rybou na Litvě je sleď (silkė) který se často podává třeba formou předkrmů s hrachem, zelím, řepou a koprem.

Ze sladkostí bych doporučil především šakotis. Tradiční koláč podobný německému Baumkuchen. Často je prodávaný i v supermarketu balený v krabici, a proto je to i vhodný suvenýr, třeba k zakousnutí při vyprávění a prohlížení fotek z cest.

Nápoje

Ne že by Češi byli národem alkoholiků, ale přiznejme si, kdo z nás se především nezajímá o to, co se kde pije? A protože jsme národem pivařů, tak kde jinde začít než u tohoto lahodného moku. Na Litvě je k dostání celá škála piv (alus), z nichž nejchutnější jsou Kalnapilis (hradiště) a Švyturys (maják). Mně osobně nejvíc chutná Švyturys Extra, ale za ochutnání rozhodně stojí i nefiltrovaný Švyturys Baltas. Třetím nejrozšířenějším pivem je Utenos (utenské), v obchodech a na billboardech často spatříte Chodovar, který se chlubí tradiční českou recepturou. Většina piv se pohybuje kolem 5,2 % alkoholu.

Často vyhledávaným artiklem je pálenka. Nejsnadněji dostupná je vodka (degtinė) polské či ruské provenience. Kvalitní litevský producent vodky je firma Stumbras. Velice oblíbené jsou i bylinné likéry Trejos devynerios (tři devítky) vyráběné ve třech variantách v závislosti na příměsích bylin – žluté, zelené a červené, tedy v národních barvách. Chutná je také litevská medovina (Midus). Na Litvě se dají koupit dvě kategorie medoviny: vyráběná běžnou cestou, tedy kvašením, mající pod 20 % obsahu alkoholu, a pak medové nektary, které se vyrábějí přidáním alkoholu do medového polotovaru dochucované kořením, přírodními šťávami z bobulovin, lesními a polními květinami, mající 25–50 % obsahu alkoholu.

Samozřejmě že i na Litvě lze dostat nealkoholické nápoje. Tak jako jinde v Evropě je možné si v restauraci objednat, či obchodě koupit Coca Colu, Sprite, Fantu apod. Voda se litevsky řekne vanduo. Neperlivá se prodává v modrých obalech označená jako negazuotas a perlivá v červených označená gazuotas.

Pozor na to, že po desáté hodině již v obchodech nekoupíte alkohol, rovněž platí všeobecný zákaz kouření v kavárnách, restauracích, barech, parcích a jiných veřejných zařízeních.

Autorem textu je Standa Bednář, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Jeďte do Pobaltí v dobré partě

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.