Kubánská kuchyně

Místní speciality - Nápoje

V kubánské kuchyni se setkáte s jednoduchými jídly, která jsou uvařena z běžných kubánských plodin jako rýže, fazole nebo kukuřice. Na stole je téměř vždy přítomno maso, ať už pečené nebo smažené, a přílohou je většinou rýže – ať už bílá s fazolovou omáčkou, žlutá se zeleninou a kousky masa, nebo velice oblíbený mix rýže a fazolí – congrí. Nesmí chybět zeleninový salát s výraznou octovou zálivkou nebo avokádo zakápnuté olejem a citronem, ke kterému občas přidávají i na kolečka nakrájenou cibuli.

Leťte na Kubu v dobré partě

Další oblíbenou součástí hlavního jídla jsou hlízy jako maniok, boniato (sladká brambora) nebo malanga a to jak vařené, tak smažené. Opravdovou pochoutkou jsou smažené zelené banány, a pokud není k dispozici maso, je nahrazeno volským okem s krásně tekutým žloutkem.

Důležitou součástí kubánského jídelníčku je sezónní ovoce jako mango, papája, ananas, guayaba, banány nebo pomeranče. V chladnějších dnech jsou velice oblíbené polévky – zeleninové krémy na bešamelovém základě nebo vývary.

Místní speciality

Ajiaco

Tato typická kubánská polévka se díky své vydatnosti jí jako hlavní chod. Vaří se z vepřového nebo kuřecího masa, hlízových plodin (yuca, malanga, boniato), papriky a kukuřice. Kubánci také rádi přidávají zeleninové banány nebo dýni.

Potaje de frijoles

Hustá polévka z černých fazolí, která se může i nalít na bílou rýži a stát se tak součástí hlavního chodu. Hojně ochucená na sádle osmaženou cibulí, česnekem a římským kmínem bývá téměř denně součástí jídelníčku Kubánců. Může obsahovat i kousky dýně nebo malangy (hlíza podobná bramboře).

Ropa vieja

Hovězí maso, které svým vzhledem připomíná staré roztrhané hadry (odtud i název tohoto typického kubánského jídla), se vaří s cibulí, mrkví a římským kmínem v rajčatové omáčce a podává se většinou s bílou rýží a smaženými banány (plátanos) nebo vařenými sladkými bramborami (boniatos). Kubánci tuto dobrotu vaří i z jiných druhů masa, protože hovězí je na Kubě luxusní záležitostí.

Picadillo a la Habanera

Pokud v tradiční ropa vieja nahradíte trhané hovězí za mleté maso (ať už hovězí nebo vepřové) a přidáte zelené olivy, vznikne vám tolik oblíbené „picadillo“. Podává se s bílou rýží a smaženými zeleninovými banány a na jeho sladkokyselou chuť budete dlouho vzpomínat.

Arroz frito

V překladu smažená rýže je dalším typickým hlavním chodem Kubánců. Je to v podstatě jakési rizoto – kromě rýže v něm najdete „co dům dal“ – klidně i více druhů masa, šunku, zeleninu – fantazii se meze nekladou. Tento pokrm bývá také často nazýván „arroz con todo“ (rýže se vším).

Garbanzos fritos

Smažená cizrna se zeleninou v rajčatové omáčce může být podávána jako lehký hlavní chod nebo místo černých fazolí na „namočení“ rýže. Sladkokyselou chuť doplňuje červená paprika, cibule, česnek a samozřejmě nesmí chybět římský kmín.

Flan

Velmi oblíbený zákusek kubánské kuchyně, k jehož výrobě postačí vejce, plechovka kondenzovaného mléka, mléko, vanilka a cukr s pár kapkami citronové šťávy na karamelovou polevu. Dezert se podává vychlazený a i přes jeho vysokou sladkost je krásně osvěžující.

Mermelada de guayaba con queso

Neobvyklá kombinace slaného sýra a hutné velmi sladké marmelády z ovoce kvajávy (Guayaba) je mezi Kubánci velice oblíbená. Pro většinu turistů je to tak nevšední zážitek, že tento zákusek většinou ochutnají pouze jednou. ;)

Arroz con leche

Sladká mléčná rýže s hřebíčkem a skořicí bývá podávána jako zákusek téměř ve všech hotelových resortech, v restauracích se s ní setkáte už méně.

Dulce de coco

Nastrouhaný kokos uvařený v mléce s anýzem a velkým množstvím cukru. Jako všechny kubánské zákusky je velice sladký a bude vám tedy stačit opravdu malé množství.

Nápoje

Stejně jako u jídla, jsou i u pití na Kubě základem místní plodiny. Setkáte se tady s různými džusy z čerstvého ovoce, jako je mango, ananas, papája, pomeranč nebo i méně známé jako guanabana nebo mamey. Můžete také ochutnat guarapo, což je velmi sladká, čerstvě vylisovaná šťáva z rostliny cukrové třtiny.

Velmi oblíbené jsou také koktejly jako Cuba Libre, Mojito, Daiquirí nebo Piña Colada – jak jinak než z rumu ze zde pěstované cukrové třtiny.

Na Kubě se také setkáte i s místním pivem, kde nejznámější značky jsou Cristal a Bucanero, prodávané ve třetinkových lahvích nebo plechovkách.

Zajímavé jsou také sycené limonády Ciego Montero, které nápadně kopírují světoznámou značku v pomerančové, citronové, ananasové a kolové příchuti.

Autorkou textu je Michaela Salcedo Torres, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Leťte na Kubu v dobré partě

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.