Madeirská kuchyně – jídlo a pití na Madeiře

Tradiční pokrmy - K zakousnutí - Sladkosti a dezerty - Alkoholické nápoje - Nealkoholické nápoje

Madeira je ostrovem, který potěší nejen svými přírodními krásami, ale i bohatstvím kulinářských zážitků. Madeirská kuchyně je založená na čerstvých surovinách a jedinečných kombinacích chutí, které spojují tradiční portugalské vlivy s exotickými prvky. Zatímco mořské plody, tropické ovoce a maso hrají hlavní roli v mnoha pokrmech, nápoje na Madeiře tvoří samostatnou kapitolu, která si zaslouží zvláštní pozornost.

Leťte na Madeiru v dobré partě

Tradiční pokrmy Madeiry

Madeirská kuchyně je pestrá, bohatá a inspirovaná přítomností oceánu a úrodnou madeirskou půdou. Typické suroviny zahrnují hovězí maso, ryby, mořské plody, sezónní zeleninu a exotické ovoce. Důležitou roli hraje česnek, olivový olej a často jednoduchá, avšak precizní příprava. Zde je přehled nejznámějších pokrmů, které byste rozhodně měli ochutnat.

Lapas (přílipky)

Lapas jsou mořské plody podobné malým říčním mušlím. Obvykle se grilují na másle s česnekem a citrónem, které jim dodávají intenzivní chuť. Tyto mušle jsou na Madeiře běžně servírovány jako předkrm a nejlépe je ochutnáte v rybářských vesnicích jako je Câmara de Lobos nebo Madalena do Mar. Výborné v kombinaci společně s chlebem bolo do caco. V dnešní době nejsou na Madeiře dostupné po celý rok kvůli regulaci jejich výlovu. 

Espada s banánem a marakujou

Jedná se o typický pokrm z hlubinné ryby zvané tkaničnice atlantská (espada preta). Ryba je jemně smažená v těstíčku a podává se s plátky smaženého banánu a omáčkou z marakuji. Tento kontrast sladkého a kyselého je typickým znakem madeirské kuchyně. Jako příloha se často podává rýže (na což u nás nejsme zvyklí, dát si rýži k rybě), sladké brambory a zelenina.

Espetada

Espetada je tradiční grilované hovězí maso napichované na větvi vavřínu, případně eukalyptu nebo i jen na kovovém špízu. Pojem espetada pochází ze slova „espetar“, což znamená „zapíchnout“. Tento pokrm si lidé často pletou s espadou, rybou zmíněnou v předchozím odstavci, kvůli podobnosti názvu.

Maso se griluje na ohni a je jen lehce osolené. Špízy vám v restauraci zaháknou na speciálních držácích a vy si sami stahujete kousek po kousku. Existují i další varianty espetady, můžete si dát například párečky (salsichas), kuřecí espetadu (espetada do frango) nebo v podniku La Parreira dokonce i grilovaný sýr nebo ananas se skořicí po brazilském vzoru. K masu se často objednává salát, hranolky a kukuřičná smažená polenta (milho frito).

Doporučené podniky jsou O Polar a Viola v Câmara de Lobos, La Parreira v Campanáriu nebo Churrascaria São Roque ve Funchalu.

Carne vinha d’alhos

Marinované vepřové maso v česneku, víně, vinném octu a koření je oblíbené zvláště během Vánoc. Tento pokrm se podává buď jako hlavní jídlo nebo ve formě sendviče. Je také populární jako předkrm.

Bolo do caco

Bolo do caco je druh chleba, do jehož těsta se přidávají sladké brambory. Peče se na rozpálené kamenné plotýnce a podává se s česnekovo-bylinkovým máslem. Často se na ostrově podává jako předkrm, rychlá svačinka anebo se používá na přípravu místních sendvičů a hamburgerů. 

Picado

Nakrájené kousky hovězího masa smažené na česneku v hnědé omáčce s žampiony. Podávají se na jednom velkém talíři, který se sdílí, obvykle ve velikostech malý, střední, velký. Tradičně se konzumuje s hranolky. Existují i varianty „misto” (směs více druhů masa) nebo „picado“ z ryb/ chobotnice, v tomto případě není podávané v hnědé omáčce.

Prego especial no bolo do caco

Typický madeirský hamburger s hovězím steakem, salátem, rajčetem a volským okem. Vše je servírováno v bolo do caco. Je to poměrně sytý a výborný oběd za pár eur, který koupíte v každé madeirské restauraci.

Treska (bacalhau)

Treska je v portugalské kuchyni klíčovým prvkem a připravuje se na stovky způsobů. Mezi nejznámější patří Bacalhau à Brás (s vejci a bramborami), lasagne z tresky nebo Bacalhau com Natas (treska se smetanou). V supermarketech a na tržnicích se také můžete setkat s nasolenou treskou (velmi zapáchající). Treska se musí nejdříve odmočit a poté naložit do olivového oleje, vinného octa, bylinek a česneku. Jedná se o starý druh přípravy, kdy dříve lidé doma neměli ledničky / mrazáky a potřebovali, aby jim potraviny vydržely co nejdéle. Do dnešní doby zůstává mezi místními populárním pokrmem.

Chobotnice

Chobotnici lze opět připravit na několik způsobů. Pečená chobotnice (polvo à lagareiro), s bramborami, česnekem a olivovým olejem. Nakládaná chobotnice (escabeche), marinovaná v octu a koření, podávaná jako předkrm nebo lehký snack s pečivem.

Tuňák

Steak z tuňáka, často grilovaný a podávaný se sladkými a normálními bramborami a salátem. Tuňák escabeche, nakládaný tuňák ve vinném octu a olivovém oleji s česnekem a bylinkami.

Další typické ryby

  • Bodião: Barevná ryba s jemným masem.
  • Dourada: Pražma královská, oblíbená na grilu.
  • Pargo: Červená ryba vhodná ke grilování.

Milho cozido a milho frito

Kukuřičná polenta (cozido) a smažené kostky kukuřičné polenty (frito). Tyto přílohy se často podávají k rybím pokrmům, především k tuňáku. Velmi tradiční mezi místními obyvateli.

Dentinhos - něco k zakousnutí

Drobné pochutiny, které se podávají v baru k pivu, jako jsou arašídy, tremoços, olivy nebo škvarky. Tremoço je nakládaná lupina připravená ve slaném nálevu s česnekem a bylinkami.

Sladkosti a dezerty

Bolo de mel

Medový koláč z cukrové třtiny je nejstarší madeirský dezert. Tradičně se podává o Vánocích. V dnešní době je však k dostání v každém obchodě se suvenýry. Do těsta se přidává madeirské víno a má výraznou sladkou chuť. Na vrch se často sázejí ořechy či mandle. 

Pastel de nata

Košíček z listového těsta plněný vaječným krémem, zapečený s křupavou a lehce připálenou krustou. Jedná se o nejtypičtější portugalský koláček, který rozhodně při návštěvě Portugalska nemůžete vynechat. Najdete ho v každé pekárně a kavárně.

Další sladkosti

  • Broas de mel: Malé medové sušenky s kořením. K dostání v supermarketech a obchodech se suvenýry. Tradičně připravovány jako vánoční cukroví.
  • Bolo do Rei: Tradiční vánoční dort s kandovaným ovocem.
  • Pudim de flan: Karamelový pudink připravovaný z vajec.
  • Marakujový pudink: Pudink připravovaný z vajec a kondenzovaného mléka s polevou z marakuji.
  • Čokoládová pěna: Hustá, krémová čokoládová pochoutka.
  • Queijadas: Tvarohové koláčky.
  • Biscoitos: Různé druhy sušenek, s kokosovou, marakujovou, pomerančovou příchutí a spoustou dalších.

Alkoholické nápoje na Madeiře

Poncha

Poncha je ikonický nápoj Madeiry, který má své kořeny hluboko v historii ostrova, kdy jej začali připravovat místní rybáři jako léčivý nápoj pro zahnání nachlazení. Původ slova „poncha" pravděpodobně pochází z indického slova „pãc", což znamená pět, odkazující na původní složení nápoje s pěti ingrediencemi. 

Tento nápoj se vyrábí z místního rumu z cukrové třtiny, medu nebo cukru a čerstvé ovocné šťávy. K přípravě ponchy je potřeba speciální dřevěné míchadlo zvané "mexelote", kterým se promíchávají všechny ingredience. Čerstvě vymačkaná šťáva se smíchá v poměru jedna ku jedné s pálenkou z cukrové třtiny a dochutí medem dle libosti připravujícího. Pokaždé tedy tento nápoj chutná jinak, co bar, to recept. 

Můžeme rozlišit druhy ponchy dle použitého ovoce. Například Poncha do Pescador (rybářská poncha) je připravena z citrónové šťávy, vyznačuje se kyselostí a výraznější chutí rumu. Poncha Regional (regionální poncha) je směsí citronové a pomerančové šťávy, a čím dám tím větší popularitě se těší Poncha de Maracujá (marakujová poncha). Některé bary kromě těchto základních druhů připravují ponchu i z mandarinek, máty nebo rajčenky.

Poncha se podává ve všech madeirských barech a restauracích. Na Madeiře se ale traduje, že nejlepší poncha se podává v těch nejmenších a nejtradičnějších barech, kde atmosféra a přátelská obsluha doplňují autentický zážitek. Mezi oblíbená místa k ochutnávce patří Taberna da Poncha nebo Venda Velha. Silná tradice pití ponchy se pojí i s městečkem Câmara de Lobos, kde stojí za zmínku podnik Filhos do Mar nebo A Vaquinha do Calhau. Tento nápoj je neodmyslitelnou součástí madeirské kultury a jeho ochutnávka je pro každého návštěvníka povinností.

Madeirské víno

Madeirské víno je jedinečný druh fortifikovaného vína, které je známé svou dlouhou trvanlivostí a bohatou chutí. Jeho historie sahá až do 15. století. Původně vyráběné víno bylo poměrně kyselé. Fortifikace vína na Madeiře pravděpodobně začala v 17. nebo 18. století, kdy Britové přidávali do vína alkohol, aby zvýšili jeho odolnost vůči dlouhým námořním cestám. Tato metoda byla klíčová pro vytvoření jeho charakteristického profilu. Dalším klíčovým aspektem bylo a je zahřívání vína. Historie zahřívání madeirského vína, známého jako „vinho da roda", je spjata s jeho přepravou po moři. Víno bylo během dlouhých cest vystavováno vysokým teplotám v podpalubí lodí, což výrazně zlepšilo jeho chuť. Tento proces inspiroval techniku „estufagem", při níž je víno zahříváno ve velkých nádržích, aby se simuloval efekt námořní přepravy. Dnes se víno zahřívá kontrolovaně v moderních zařízeních. 

Existuje několik druhů madeirského vína, dělit je můžeme podle odrůdy vinné révy, ale také podle sladkosti / suchosti:

  • Sercial (suché)
  • Verdelho (polosuché)
  • Bual (polosladké)
  • Malmsey (sladké)

Mezi nejznámější značky patří Blandy, Henriques & Henriques, D'Oliveiras a Borges. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 18-22 % a podává se jako aperitiv či digestiv.

Likéry

Madeira je také domovem řady tradičních likérů, které jsou vyráběny z místního ovoce a bylin. Mezi nejznámější patří:

  • Kaštanový likér
  • Třešňový likér
  • Banánový likér
  • Ananasový likér
  • Eukalyptový likér

Tyto likéry jsou k dostání v mnoha specializovaných obchodech a restauracích na celém ostrově. Pro ochutnávku kaštanového likéru je nejlepší zajet do Curral das Freiras, odkud likér pochází, a vychutnat si ho společně s kaštanovým koláčem na vyhlídce Eira do Serrado a přenádherným výhledem do hlubokého údolí jeptišek. 

Anýzovka je další tradiční likér vyráběný z anýzu, který je oblíbený pro svou sladkou a aromatickou chuť. Tento likér se často podává po jídle jako digestiv.

Rum

Madeirský rum je unikátní destilát vyráběný z cukrové třtiny, která je na ostrově tradičně pěstována již od 15. století. Historie madeirského rumu sahá až do 17. století, kdy se začala třtina zpracovávat a destilovat v prvních palírnách. Engenho da Calheta je jednou z nejstarších palíren na jihozápadě ostrova a specializuje se na tradiční metody zpracování cukrové třtiny a produkci kvalitního rumu. Další důležitou palírnou je Engenho do Norte v Porto da Cruz, která je známá svou historií a zachováním původních technik destilace. Nabízí návštěvníkům možnost prohlídky a ochutnávky.

Mezi nejznámější druhy rumu patří Reserva 970, který je dostupný ve dvou variantách podle doby zrání. Reserva 970 6 anos zraje šest let v dubových sudech a má bohaté a komplexní aroma. Reserva 970 3 anos zraje tři roky a je lehčí a jemnější, což ho činí ideálním pro koktejly. Rum 980 je vyroben moderními metodami a má jemnější chuť ve srovnání s tradičním rumem. Další oblíbenou variantou je Rum com Mel, sladší rum s medem, který je ideální pro příznivce sladkých nápojů, lze připravit se šlehačkou pokapanou melasou. Aguardente da Cana je tradiční destilát z cukrové třtiny, který je silnější a výraznější v chuti. Bílý rum se vyrábí ve variantách s 40 %, 50 % a 60 % alkoholu a je používán hlavně v 50% verzi do koktejlů, jako jsou poncha, ale i další.

Výroba madeirského rumu začíná sklizní cukrové třtiny, která se lisuje a její šťáva se nechá kvasit. Po kvašení následuje destilace v tradičních kotlích, poté rum zraje v dubových sudech.

Madeirský rum lze zakoupit přímo v palírnách Engenho da CalhetaEngenho do Norte, nebo v mnoha specializovaných obchodech a supermarketech po celé Madeiře. Ochutnávky jsou dostupné během prohlídek palíren nebo v různých barech a restauracích na ostrově.

Pivo

Pivo je zastoupeno značkou Coral, která byla založena v roce 1872 a dnes sídlí v Câmara de Lobos. Pivo se vyrábí tradičním způsobem a je podáváno v různých velikostech: fino (malé), balão (střední) a caneca (velké) napříč celým ostrovem. Nadchne svou jemnou chutí a podobností českému pivu, při výrobě se využívá slad a chmel dovážený z České republiky.

Banánové pivo a banánová pálenka

V Museu da Banana v Lugar de Baixo můžete ochutnat jedinečné banánové pivo a banánovou pálenku. Banánové pivo je lehký, osvěžující nápoj s jemnou chutí banánů, zatímco banánová pálenka je silnější a intenzivnější.

Pé de Cabra (Kozí nožička)

Pé de Cabra je unikátní madeirský nápoj, který kombinuje čokoládové mléko, suché madeirské víno, tmavé pivo a citronovou kůru. Tento nápoj vznikl v rybářském městečku Câmara de Lobos a své jméno získal podle svého vzhledu, který připomíná nohy kozy. Nejčastěji ho najdete v tradičních barech a hospůdkách, kde je oblíbený mezi místními obyvateli.

Nikita

Nikita je osvěžující koktejl, který vznikl v 80. letech 20. století v obci Câmara de Lobos. Jméno získal podle písně Eltona Johna „Nikita“, která byla v té době velmi populární. Tento nápoj je kombinací místního suchého vína Madeira, piva, ananasové šťávy a vanilkové zmrzliny. V dnešní době existují různé variace tohoto nápoje, setkat se můžete i s marakujovou nebo jahodovou verzí. Dostupná je i nealkoholická varianta.

Nealkoholické nápoje

Madeira nabízí také bohatý výběr nealkoholických nápojů, které jsou vyráběny přímo na ostrově. Mezi nejpopulárnější patří Brisa, která je dostupná v několika příchutích. Brisa marakujová je osvěžující nápoj s exotickou chutí mučenky, zatímco Brisa ananasová nabízí sladkou chuť ananasu. Další variantou je Brisa jablečná, která přináší jemnější chuť čerstvých jablek. Existují také další příchutě, které stojí za vyzkoušení.

Dalším typickým nápojem je Laranjada, který je považován za první madeirský sycený nápoj. Tento pomerančový nápoj je oblíbený pro svou lehkou a osvěžující chuť a je ideální volbou během horkých dnů.

Nealkoholické nápoje na Madeiře se vyrábějí v několika místních továrnách, které mají dlouhou tradici. Produkce těchto nápojů začala již v první polovině 20. století a dodnes si udržují svou popularitu mezi místními i turisty. Tyto nápoje lze zakoupit v supermarketech, malých obchodech a restauracích po celém ostrově.

Autorkou textu je Dominika Perreira, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Leťte na Madeiru v dobré partě