Kyperská kuchyně aneb jídlo a pití na Kypru

Kyperská kuchyně je směsicí řeckých, tureckých, blízkovýchodních a anglických tradic. Naštěstí stále převládají ony vesnické tradice, kdy jsou základem všech pokrmů místní suroviny. Od koření, ovoce a masa až po mořské plody. Kypr má výhodu v tom, že se sem moc potravin nemusí dovážet. Kypřané jsou soběstační v produkci brambor, obilí, velmi známá je produkce citrusových plodů a ovoce.

Převážná část kyperské kuchyně je téměř totožná s řeckou kuchyní. Takže zde najdete speciality jako souvlaki, tzatziki, gyros, kleftiko, řecký salát, musaka, pastitsio, stifado, kalamáry, chobotnice, mušle, ryby a jiné mořské živočichy. Jak Řekové, tak i Kypřané přikládají velký význam předkrmům, takže si vždy před hlavním jídlem nechají na stůl přinést spoustu malých talířků s „jednohubkami“.

Kypr však má i své typické speciality, např. tyto:

Meze

Obrovský talíř (většinou pro 2, 3 nebo i 4 osoby), na kterém je od každého něco. Mohou to být meze různých druhů grilovaného masa nebo třeba ryb a mořských plodů („fish meze“). Je toho opravdu hodně a porce pro 2 osoby stojí okolo 40 €.

Halloumi

Je sýr, který se vyrábí pouze na Kypru. Je z ovčího nebo kravského mléka a je obzvláště chutný smažený. K dostání v obchodech je i balený.

Loukoumia

Je sladké želé většinou s oříšky nebo jen s nějakou příchutí obalené v cukru moučce. Velmi velmi sladké.

Nápoje

Kypr je známý díky své produkci vína. Vinice jsou umístěny především v okolí Lemesosu (Limassolu) a Pafosu a nejvíc se jim daří ve výšce kolem 1 000 m n. m. Tyto oblasti se nazývají „Krasochoria“, tj. vesnice, kde se vyrábí víno. Z ostatních nápojů je to samozřejmě nejvíc káva ve všech podobách (frapé nebo tzv. kyperská káva, která je stejná jako řecká káva, resp. turecká káva). Z alkoholických nápojů stojí za to zmínit určitě Metaxu, Ouzo nebo kyperskou brandy (Five Kings).

Severní Kypr

Zde najdete ještě komplikovanější směsici jídel a nápojů, protože je tato oblast silně ovlivněna nejen řeckou tradicí, ale i tureckou. Můžeme zde proto odkázat na text o turecké kuchyni. Jediné, co zde nenajdete, je vepřové, které muslimové nejedí.

Autorkou textu je Michaela Smékalová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.