Logo CK Mundo

Primární odkazy

  • Úvod
  • Kdo jsme
  • Zájezdy
  • Cestopisy
  • Fotky
  • Diskuze
  • Recenze
  • Jak se přihlásit
  • Kontakty
Poznávací zájezdy a turistika
  • Albánie
  • Bělorusko, Kyjev a Černobyl
  • Benelux
  • Bosna a Hercegovina
  • Bretaň a Normandie
  • Bulharsko pro milovníky Balkánu
  • Černá Hora
  • Finsko
  • Francie - sopky a kaňony Auvergne
  • Francouzské Alpy - turistika nebo ferraty
  • Chorvatské národní parky
  • Irsko
  • Italské Dolomity - turistika nebo ferraty
  • Korsika
  • Lago di Garda - turistika nebo ferraty
  • Makedonie
  • Norsko
  • Norsko a Švédsko (severní Skandinávie)
  • Pobaltí
  • Provence
  • Pyreneje
  • Raxalpe - ferratová škola
  • Rila a Pirin - bulharské hory
  • Rumunsko - Transylvánie
  • Rumunsko a Moldavsko
  • Řecko
  • Sicílie a Liparské ostrovy
  • Skotsko a ostrov Skye
  • Slovinsko - turistika nebo ferraty
  • Švýcarské ferraty
  • Švýcarsko
  • Toskánsko
  • Tour du Mont Blanc
  • Zakarpatská Ukrajina
Letecké zájezdy
  • Andalusie letecky
  • Azorské ostrovy
  • Gruzie a Arménie
  • Indie a Nepál
  • Írán
  • Irsko letecky
  • Island
  • Kostarika
  • Kuba
  • Madagaskar
  • Madeira
  • Maroko
  • Nepál - trek pod Mount Everest
  • Patagonie
  • Rusko (Moskva a Petrohrad)
  • Srí Lanka
  • Tanzanie (safari a Zanzibar)
  • Vietnam
Cyklozájezdy
  • Alpe Adria - od Salzburgu k Jadranu na kole
  • Alsasko na kole
  • Bretaň na kole
  • Černá Hora na kole
  • Holandsko na kole
  • Korsika na kole
  • Norsko na kole
  • Pobaltí na kole
  • Provence na kole
  • Skotsko na kole
  • Slovinsko na kole
  • Toskánsko na kole
  • Zakarpatská Ukrajina na kole
Školní zájezdy

Drobečková navigace

Úvod Informace o zemích

Estonská kuchyně

Estonská kuchyně

  • Úvodní stránka zájezdu Pobaltí
Vepřová pečeně mulgikapsad se zelím a brambory
Vepřová pečeně mulgikapsad se zelím a brambory

Estonská kuchyně historicky vychází z jednoduchého a sytého rolnického jídla. Je proto založena na vepřovém (i jiném) mase, klobásách, bramborách, kysaném zelí a žitném chlebu, v pobřežních oblastech také na rybách. Z ryb bývá k dostání např. pstruh, okoun, candát, platýs nebo štika, nejtypičtější jsou ale sledi (heeringas nebo raïm) a šproty. Uzené ryby jsou specialitou především v okolí Čudského jezera. K dostání jsou i uzení či marinovaní úhoři a raci.

Stejně jako Skandinávci mají i Estonci rádi lesní plody, sbírají také houby a nepohrdnou zvěřinou. Na zimu se nakládají okurky i jiná zelenina a zavařují džemy. Běžnou přísadou do pokrmů je zakysaná smetana, kopr a křen. Z nápojů je nejoblíbenější pivo a vodka.

Místní gastronomie postupem času vstřebala také vlivy ruské, skandinávské či německé kuchyně a nabídka jídel se výrazně rozšířila, ve velkých městech jsou postupně otevírány i nejrůznější etnické restaurace.

Vepřová kotleta karbonaad se smaží v těstíčku
Vepřová kotleta karbonaad se smaží v těstíčku

Oblíbená jídla

Karbonaad – zcela běžné estonské jídlo, vepřová kotleta smažená v těstíčku.

Typicky růžový salát rosolje z červené řepy, brambor a sleďů
Typicky růžový salát rosolje z červené řepy, brambor a sleďů

Rosolje – základní jídlo estonské kuchyně. Jedná se o salát z červené řepy, brambor a sleďů. Může obsahovat navíc také maso, klobásu, cibuli, nakládanou zeleninu i jiné přísady.

Kromě rosolje mají Estonci rádi také bramborový salát.

Dozlatova pečené pirožky z kynutého těsta mohou mít slanou i sladkou náplň
Dozlatova pečené pirožky z kynutého těsta mohou mít slanou i sladkou náplň

Pirukad (jedn. č. pirukas) – estonské pirožky podobné známým ruským pirohům. Kynuté těsto se plní masem, slaninou, vejci, bramborami, zelím, rýží, mrkví, houbami, tvarohem a jinými náplněmi. V Estonsku se k pirukad někdy podává vývar.

Estonské palačinky pankoogid
Estonské palačinky pankoogid

Pankoogid – estonské palačinky podávané podobně jako ruské bliny např. s masovou, sýrovou, houbovou či sladkou náplní.

Pelmeenid, malé taštičky plněné masem, jsou obdobou italských ravioli
Pelmeenid, malé taštičky plněné masem, jsou obdobou italských ravioli

Pelmeenid – obdoba ruských pelmení a italských ravioli, malé taštičky z tenkého těsta plněné masem. Vaří se ve vodě a podávají nejčastěji s máslem a/nebo smetanou.

V aspiku zalité kousky najemno nakrájeného vepřového maso
V aspiku zalité kousky najemno nakrájeného vepřového maso

Sült – na kousky nakrájené vepřové maso zalité v aspiku. Někdy se do této huspeniny přidává ještě mrkev či listová zelenina. Je to tradiční vánoční jídlo, ale je k dostání v průběhu celého roku.

Krvavé klobásky verivorst
Krvavé klobásky verivorst
Krvavé verikäkk smažené na sádle koupíte i v obchodě
Krvavé verikäkk smažené na sádle koupíte i v obchodě

Verivorst – krvavá klobása (jelito), která se prodává po celý rok jak v restauracích, tak i v obchodech. Dalším „zabíjačkovým“ krvavým pokrmem je verikäkk, krvavé kuličky ve směsi mouky a vajíčka osmažené na sádle.

Mulgikapsad – vepřová pečeně se zelím a brambory, dost podobná české klasice.

Silgusoust – netradiční kombinace šprotů se slaninou a zakysanou smetanou.

Polévky

Polévky mohou být konzumovány před hlavním jídlem, ale mohou také tvořit dostatečně syté jídlo samy o sobě. Nejčastěji se jedná o masový či kuřecí vývar s různými druhy zeleniny. Do polévek se také často přidává smetana (podobně jako v Rusku), mléko či jogurt.

Základem sladké polévky leivasupp je tmavý chléb, jablka a smetana
Základem sladké polévky leivasupp je tmavý chléb, jablka a smetana

Stejně jako v Rusku je tu populární soljanka, velmi hutná polévka s kusy masa nebo ryby se zeleninou. Kyselo-slanou příchuť jí dodávají přísady jako olivy, citron, rajčata, nakládané houby a okurkový nálev. Zvláštností je leivasupp, sladká polévka připravovaná z tmavého chleba, jablek a smetany dochucená skořicí a cukrem.

Sladkosti

Oblíbená tvarohová sladkost kohuke se vyrábí ve spoustě různých příchutích
Oblíbená tvarohová sladkost kohuke se vyrábí ve spoustě různých příchutích

Kohuke – sladká tvarohová pochoutka oblíbená ve všech pobaltských zemích, ale známá také v dalších zemích bývalého SSSR i jinde v Evropě. Je to obvykle cca 5 cm dlouhá tyčinka z lisovaného tvarohu a cukru, plněná např. džemem či rozinkami, anebo zalitá v čokoládě či polevou s jinými příchutěmi.

Nejen v Estonsku je známý kissel, dezert z lesních plodů podobný želé
Nejen v Estonsku je známý kissel, dezert z lesních plodů podobný želé

Kissel – rosolovitý ovocný dezert z vody, cukru a lesních plodů zahuštěný bramborovým škrobem. Konzistence může být tekutější – v tom případě se dá kissel téměř pít, nebo hustší – potom se podobá želé a dá se jíst lžičkou. Dezert je známý i v Polsku, v Rusku a ve Finsku.

Estonské národní jídlo kama se využívá při přípravě dezertů
Estonské národní jídlo kama se využívá při přípravě dezertů

Kama – estonské národní jídlo známé také ve Finsku. Jedná se o jemně namletou směs mouky z ječmene, žita, ovsa a hrachu, která se využívá pro přípravu dezertů, např. se mísí s mlékem, podmáslím či kefírem. Bývá dochucená cukrem, medem či lesními plody.

Krupicová kaše mannapuder, která se často zdobí různým ovocem
Krupicová kaše mannapuder, která se často zdobí různým ovocem

Mannapuder – jemná krupicová kaše podávaná s nejrůznějšími druhy ovoce včetně lesních plodů. Z krupice a lesních plodů či džusu se připravuje také dezert zvaný mannavaht.

Dezert mannavaht, například malinový, se též připravuje z krupice
Dezert mannavaht, například malinový, se též připravuje z krupice
Skořicový pletenec kringel z listového těsta sypaný cukrem
Skořicový pletenec kringel z listového těsta sypaný cukrem

Kringel – sladký skořicový pletenec z listového nebo kvašeného těsta. Obdobný pokrm je známý ve Skandinávii.

Rebarborový koláč – je jen jeden z mnoha druhů koláčů a dortů, které Estonci rádi konzumují.

Sladký karask se peče z ječmenné mouky
Sladký karask se peče z ječmenné mouky

Karask – sladké pečivo z ječmenné mouky.

Nápoje

Jednou z tradičních značek estonského piva je Saku
Jednou z tradičních značek estonského piva je Saku

Pivo – je v Estonsku velmi oblíbené, především dvě tradiční místní značky Saku (pivovar založen 1820) a A. Le Coq (1807).

Vodka estonské výroby Viru Valge
Vodka estonské výroby Viru Valge

Vodka (viin) – je nejběžnějším destilátem, pochopitelně se na tom podepsal vliv Ruska. Estonci jsou však hrdí na vodku vlastní výroby Viru Valge. Široce dostupné jsou také ruské vodky. Vodka se běžně pije s pomerančovým džusem nebo je součástí různých koktejlů.

Sladký, na rumu založený, likér Vana Tallinn vyrábějící se ve vícero příchutích
Sladký, na rumu založený, likér Vana Tallinn vyrábějící se ve vícero příchutích

Vana Tallinn – tmavě hnědý bylinný likér založený na rumu. Likér je hustý a sladký, kromě jamajského rumu obsahuje také koření, šťávu z citrusů, skořici či vanilku. Vana Tallinn se může přidávat do kávy, je součástí koktejlů a dokonce se mísí i s mlékem, kefírem nebo zmrzlinou. Vražedná je jeho kombinace s šumivým vínem, která je označována za „srp a kladivo“.

Víno – je v Estonsku na vzestupu, i když v zemi není ani jedna vinice a víno se dováží. Produkují se tu jen ovocná vína, např. z jablek či lesních plodů. V zimě se na zahřátí pije svařené víno.

Cisterna s kali, což je lehce alkoholický žitný kvas
Cisterna s kali, což je lehce alkoholický žitný kvas

Kali – je v podstatě totéž co ruský kvas, tedy tradiční slabě alkoholický osvěžující nápoj vyráběný zkvašením černého (nejčastěji žitného) chleba.

Mléčné produkty – se v zemi pijí velmi často, vedle mléka také kefír či podmáslí. V pobaltských zemích není ničím neobvyklým vidět dva dospělé muže sedět u sklenice kefíru.


Autorem textu je Petr Želiezko, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena. Případné připomínky můžete zaslat na e-mail petr@mundo.cz.

Přejít na úvodní stránku zájezdu Pobaltí

Kuchyně dalších zemí

Albánská kuchyně
Alsaská kuchyně
Belgická kuchyně
Běloruská kuchyně
Bosenská kuchyně
Bulharská kuchyně
Černohorská kuchyně
Dánská kuchyně
Estonská kuchyně
Finská kuchyně
Francouzská kuchyně
Indická kuchyně
Íránská kuchyně
Irská kuchyně
Islandská kuchyně
Italská kuchyně
Korsická kuchyně
Kostarická kuchyně
Litevská kuchyně
Lotyšská kuchyně
Maďarská kuchyně
Makedonská kuchyně
Norská kuchyně
Portské víno
Portugalská kuchyně
Provensálská kuchyně
Rumunská kuchyně
Ruská kuchyně
Řecká kuchyně
Sicilská kuchyně
Skotská kuchyně
Slovinská kuchyně
Srílanská kuchyně
Španělská kuchyně
Švýcarská kuchyně
Ukrajinská kuchyně
Víno Madeira
Víno Sherry

Související informace

  • Základní informace o Estonsku
  • Historie Pobaltí

CK MUNDO

  • mundo@mundo.cz

+420 773 10 40 10
Balbínova 1260,
500 03 Hradec Králové
IČ: 68459718
DIČ: CZ7608273046

Bude vás zajímat

  • Cestovatelská promítání
  • Cestovní pojištění
  • Alpenverein
  • Články o cestování
  • Informace o zemích
  • Poradna
  • Problémy s letem

Nabídka zájezdů

  • Poznávací zájezdy a turistika
  • Letecké zájezdy
  • Cyklozájezdy
  • Školní zájezdy
  • Zájezdy na míru
  • Katalog ke stažení
  • Dárkový poukaz

O nás

  • Kdo jsme
  • Průvodci
  • Partneři
  • Recenze
  • Kontakty
  • Smluvní podmínky


Jsme členem Asociace českých
cestovních kanceláří a agentur


Jsme pojištěni proti úpadku
u České podnikatelské pojišťovny

You must have Javascript enabled to use this form.

Odebírejte náš newsletter