Stravování a restaurace v Moskvě

Kde se najíst - Co ochutnat - Kde koupit potraviny

Kde se v Moskvě najíst

Bez ochutnání ruské kuchyně se z Moskvy odjet nepovoluje. ;-) Boršč, pirožky, šči, sojlanka, pelmeně, šašlik, bliny, kaviár… To je jen zlomek ruských tradičních jídel, mezi nimiž si každý najde svoji oblíbenou pochoutku.

Za ruskou kuchyní se můžete vydat do restaurací MUMU (jak už název napovídá, jedná se o síť restaurací, jejich symbolem je kráva a třeba i misky na polévky tu najdete strakaté). MUMU funguje samoobslužně, vezmete si tác, projdete kolem výdejního pultu, kde si vyberete z pestré škály pochoutek, na konci platíte a děti většinou dostanou strakatý nafukovací balonek s názvem restaurace.

Další síť restaurací Jolki-palkive znaku kohouta. Restaurace Jolki-palki bývají hezky vyzdobené ve vesnickém stylu a s příjemnou atmosférou. Je dobré vychytat polední menu, které bývá za dobrou cenu. Chcete-li jen něco rychlého na zub, rychlé občerstvení v centru najdete v nákupním středisku Ochotnyj rjad, zde si můžete vybrat od polévek, pizz, hamburgerů až po jídla jako např. zapečená brokolice, ryby, maso nebo kartoška (brambora s různými příchutěmi).

Spropitné

Pro spropitné platí přibližně stejná pravidla jako u nás. Na dýškách nejsou číšníci a servírky závislí třeba jako v Americe, ale přesto jimi můžete ocenit služby personálu. Většinou se zaokrouhluje při útratě pod 500 rublů na 50 rublů, nad 500 rublů se zaokrouhluje na stovky.

Co v Moskvě ochutnat

Polévky

Boršč – stejně tak jako každý Čech má svůj recept na bramborový salát, má i každý Rus svůj recept na boršč. Je to polévka obvykle červené barvy, jejímž základem je vývar z masa (hovězího, vepřového) a v ní je řepa, kyselé zelí, maso a smetana jako třešnička na dortu.

Lapša – oblíbená nudlová polévka ze slepičího vývaru.

Okroška – chcete-li se zahřát v nevlídném počasí polévkou, okroška vás rozhodně nezahřeje. Je to studená zeleninová polévka s kvasem, a podle receptu se zeleninou, rybím nebo červeným masem.

Soljanka – polévka kyselo-slané chuti s masem či kousky ryb a zeleninou (olivy, rajčata, nakládané houby, někdy i s okurkovým nálevem).

Šči – kapustová polévka.

Ucha – rybí polévka.

Hlavní jídla

Bliny – obdoba našich palačinek. Tenké těsto plněné sladkými a slanými náplněmi, např. marmeládou, čokoládou, houbami, kaviárem…

Kartoška-kroška – jedná se o horkou rozkrojenou bramboru, kterou vydlabete, vnitřek smícháte se sýrem a máslem, opět nacpete do slupky a navrch si vyberete několik studených pomazánek nejrůznějších chutí. Nápadité, jednoduché a dobré.

Šašlik – upečené marinované maso nad ohněm prokládané cibulí.

Pelmeně – těstovinové taštičky naplněné masem, které se servírují se smetanou.

Vareniky – obdoba pelmení, ale s jinými náplněmi – se zelím, tvarohem, houbami, bramborami…

Delikatesy

Kaviár – rybí jikry ryb z Kaspického moře. Černý kaviár je nejluxusnější – z jiker jesetera, červený je z jiker lososa.

Ruská zmrzlina – je Rusy milována, ať je léto, zima nebo mrzne.

Syrniki – sladká tvarohová chlazená pochoutka v čokoládě plněná např. džemem.

Čokolády – jsou zde velice kvalitní a dobré.

Konfety – bonbóny rozmanitých příchutí. Můžete zkusit ochutnat třeba i sušené ovoce zalité v čokoládě.

Perník – výrobou perníků proslulo městečko Tula. Tulský perník je v porovnání s pardubickým hutnější. Tulské perníky se zdobí jednobarevně a vzhledem k jejich trvanlivosti je to dobrý tip na dárek.

Pirožki – pečivo vyrobené z listového těsta naplněné např. masem, tvarohem, houbami, bramborami apod.

Nápoje

Vodka – Rusko bez vodky by nebylo pravým Ruskem. Najdete zde spoustu druhů vodek a místní vám rádi poradí, která je nejlepší chuti a kvality. Panáky vodky se váží na gramy, a pokud už se stane, že se pustíte do pití s místními, nezapomeňte na pronášení tostů (slavnostních přípitků) při každé nové rundě. Co bude dál, vám může být jasné. Platí pravidlo, že jednou otevřená lahev už se nezavírá, ale dopíjí. Pít vodku v pouličních kioscích rozhodně nelze doporučit, originální lahve tady mohou být naplněny samohonkou vlastní výroby, kde by se mohl vyskytovat i metylalkohol.

Kvas – další typicky ruský nápoj vyráběný zkvašením chleba. Lehce alkoholický nápoj může být ochucený nejrůznějšími příchutěmi a díky kvasnicím má vysoký obsah vitamínu B. Chuť se liší podle stupně zkvašení a někdy může připomínat i chuť burčáku.

Čaj – tradiční ruský nápoj podávaný téměř ke každému jídlu. Bývá hodně slazený. Samovary, symbol ruského pití čaje, se už dnes bohužel moc nepoužívají. Leda jako historický skvost a chlouba domácností.

Kde koupit potraviny

Potraviny doporučuji nakupovat v potravinovém řetězci Ašan. Jedná se o moderní supermarket či hypermarket s poměrně čerstvým zbožím, velkým výběrem a příznivou cenou. Máte-li chuť na kaviár, dobrou ruskou čokoládu, vodku nebo horké pečené kuřátko, všechno najdete v Ašanu.

V centru Moskvy moc obchůdků s potravinami nenajdete. Zato stánků se sladkostmi nebo s pirožky a např. sosiskami (párek v těstě) je v podchodech u metra a na ulicích hodně. Avšak v centru u stánků vás může nepříjemně překvapit cena, např. půl litru vody se tu prodává v přepočtu třeba za 60 Kč.

Autorkou textu je Pavla Tomášková, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Vážíme si vašeho soukromí

Pomocí cookies analyzujeme návštěvnost, přizpůsobujeme obsah a reklamy podle vašich potřeb. Kliknutím na „Přijmout“ vyjadřujete souhlas s tím, že cookies používáme.