Litevská kuchyně – jídlo a pití na Litvě

Jídlo - Nápoje - Orientační ceny

Jídlo

Tradiční litevská kuchyně je založena především na tom, co byli lidé schopni v těchto geografických podmínkách vypěstovat, tedy na bramborách a zelenině. Nejznámějším pokrmem, který by si žádný cestovatel neměl nechat ujít, jsou cepelinai. Jsou to v podstatě bramborové knedlíky (těsto je tvořeno jedním dílem vařených a čtyřmi díly syrových brambor) plněné masem či třeba tvarohem. Před servírováním se cepelinai polijí rozpuštěným sádlem se slaninou/škvarky a tučnou smetanou (to znamená 40–50 % tuku). Ono celkově sehnat na Litvě nízkotučnou smetanu je kumšt. Po několika měsících se mi podařilo náhodou natrefit na 18procentní, ale jinak se běžně užívá 30% a více. Název je odvozen od tvaru knedlíků připomínajících vzducholoď Zeppelin a netřeba dodávat, že je to pokrm velmi těžký, mastný a hutný.

Jeďte do Pobaltí v dobré partě

Druhým nejznámějším litevským jídlem je šaltibarščiai. V překladu to znamená studený boršč. Tato polévka na první pohled moc vábně nevypadá, a protože hlavními přísadami je kefír a řepa, má růžové zbarvení. Dalšími přísadami jsou okurka, vejce, cibule, kopr a sůl. Hlavně v parných letních dnech je ale velice osvěžující.

Z dalších jídel, která se pravidelně objevují na jídelním lístku snad každého podniku, jsou blynai, tedy bramborové placky nejčastěji polité smetanou, ale můžou být i s hřibovou omáčkou nebo sýrem. Variant existuje mnoho. Koldūnai jsou plněné knedlíčky, v podstatě se jedná o obdobu ruských pelmení.

V okolí ostrovního hradu Trakai narazíte na kibinai. Tradiční karaimský pokrm ve tvaru půlměsíce z těsta plněného nejčastěji jehněčím nebo jiným masem s cibulkou a upečený v troubě. Sami Karaimové jsou obyvatelé tatarského původu, kteří na Litvu přišli na konci 14. století z Krymu a usadili se zde. Podle statistik jich dnes v Litvě žije necelých 300.

Pokud zavítáte k moři, tak skoro na každém rohu narazíte na sušené ryby (žuvis). Asi nejoblíbenější rybou na Litvě je sleď (silkė) který se často podává třeba formou předkrmů s hrachem, zelím, řepou a koprem.

Ze sladkostí bych doporučil především šakotis. Tradiční koláč podobný německému Baumkuchen. Často je prodávaný i v supermarketu balený v krabici, a proto je to i vhodný suvenýr, třeba k zakousnutí při vyprávění a prohlížení fotek z cest.

Nápoje

Ne že by Češi byli národem alkoholiků, ale přiznejme si, kdo z nás se především nezajímá o to, co se kde pije? A protože jsme národem pivařů, tak kde jinde začít než u tohoto lahodného moku. Na Litvě je k dostání celá škála piv (alus), z nichž nejchutnější jsou Kalnapilis (hradiště) a Švyturys (maják). Mně osobně nejvíc chutná Švyturys Extra, ale za ochutnání rozhodně stojí i nefiltrovaný Švyturys Baltas. Třetím nejrozšířenějším pivem je Utenos (utenské), v obchodech a na billboardech často spatříte Chodovar, který se chlubí tradiční českou recepturou. Většina piv se pohybuje kolem 5,2 % alkoholu.

Často vyhledávaným artiklem je pálenka. Nejsnadněji dostupná je vodka (degtinė) polské či ruské provenience. Kvalitní litevský producent vodky je firma Stumbras. Velice oblíbené jsou i bylinné likéry Trejos devynerios (tři devítky) vyráběné ve třech variantách v závislosti na příměsích bylin – žluté, zelené a červené, tedy v národních barvách. Chutná je také litevská medovina (Midus). Na Litvě se dají koupit dvě kategorie medoviny: vyráběná běžnou cestou, tedy kvašením, mající pod 20 % obsahu alkoholu, a pak medové nektary, které se vyrábějí přidáním alkoholu do medového polotovaru dochucované kořením, přírodními šťávami z bobulovin, lesními a polními květinami, mající 25–50 % obsahu alkoholu.

Samozřejmě že i na Litvě lze dostat nealkoholické nápoje. Tak jako jinde v Evropě je možné si v restauraci objednat, či obchodě koupit Coca Colu, Sprite, Fantu apod. Voda se litevsky řekne vanduo. Neperlivá se prodává v modrých obalech označená jako negazuotas a perlivá v červených označená gazuotas.

Pozor na to, že po desáté hodině již v obchodech nekoupíte alkohol, rovněž platí všeobecný zákaz kouření v kavárnách, restauracích, barech, parcích a jiných veřejných zařízeních.

Orientační ceny

Zboží Cena
Cepelinai či Koldūnai 12–15 Lt
Palačinky (podle náplně) 8 Lt
Kibinai 6–7 Lt
Jídlo v restauraci 20–30 Lt
Pivo (točené v hospodě) 5–6 Lt
Pivo (lahvové ze supermarketu) 2,5–3,5 Lt
Káva 3–4 Lt
Chleba (houskový) 1–2,5 Lt
Balené sýry od 4 Lt
Mléko či kefír kolem 3 Lt
Pohled 1 Lt
Známka do ČR 2,2 Lt
Lahev vodky 18 Lt
Láhev Tři devítek, medoviny 23 Lt

Autorem textu je Standa Bednář, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Jeďte do Pobaltí v dobré partě