Tanzanská kuchyně

Nevěřte průvodcům, kteří tvrdí, že můžete jíst jen to, co si oloupete, nebo to, co uvaří v hotelové kuchyni! Tanzanská kuchyně nabízí spoustu příležitostí ochutnat něco nového a exotického. A taky dost příležitostí slušně přibrat. :)

Leťte do Tanzanie v dobré partě

Všude na ulicích máte možnost koupit tropické ovoce, které sice možná znáte z českých supermarketů, ale jehož chuť bude nesrovnatelně lepší. Mezi běžně dostupné patří mango, papája, různé druhy banánů, kokos (zralé i nezralé, ty se pijí), ananas, avokádo, pomeranče... Podle toho, v jaké se nacházíte oblasti, lze koupit různé neznámé ovoce a již záleží na vaší odvaze, co všechno ochutnáte. V restauracích, které jsou hojně navštěvované lidmi (místními nebo turisty), se nebojte dát si džus. Džusy jsou z čerstvého ovoce a na jejich výrobu se používá převařená nebo balená voda.

K snídani si místní lidé často dávají polévku – masový vývar a k němu placku čapátí nebo andází. Andází je hodně podobné české koblize, ale bez marmelády. Čapátí jsou známé indické placky, které se v Tanzanii jí všude a patří i do jídelníčku chudších lidí. Koupit lze také různé plněné taštičky – většinou masové. Ve městech existují různé podniky indického nebo arabského charakteru, kde můžete koupit delikatesy těchto kultur. Obecně lze říci, že restaurace s indickým majitelem bývají kvalitní – ať už vaří pouze indickou kuchyni nebo prodávají místní jídla.

K obědu a večeři se vaří obvykle rýže, hranolky nebo ugali. Ugali je hutná kaše z kukuřičné mouky, v podstatě taková hrouda, ze které se kousek oddělí, v ruce z něj uděláte kuličku a pak si s ní naberete kousek masa, rajčatové omáčky nebo zeleniny. Cestovatelé se dělí na tři skupiny – první ugali vůbec neochutnají, druzí ochutnají pouze jednou a třetí si ugali zamilují. Jde o velmi vydatnou přílohu, po které ženám nakynou ženské partie a budou pro místní muže mnohem přitažlivější!

Velmi oblíbené jídlo, které koupíte večer na ulici, jsou Chips Mayaye – hranolky ve vajíčkové omeletě. U masa si dejte pozor na tlusté maso. V místní kuchyni se z masa nic neodkrajuje, takže pokud nemáte rádi tlusté, raději si dejte něco vegetariánského. Také si dejte pozor na „kuku“, což - navzdory tomu, jak to zní - nemusí být kuře. Mnohem častěji jde o slepici a dle toho také maso chutná.

U pobřeží Indického oceánu a u jezer jsou samozřejmě v nabídce ryby a u oceánu také různé zajímavé plody moře. Jednou z největších pochoutek, jejíž konzumace skýtá zároveň nasátí té pravé atmosféry Dar es Salaamu, jsou grilované chobotničky. Večer je v malých stáncích (= stolek, na něm petrolejka a jako ubrus noviny) prodávají na autobusových zastávkách a místech, kam chodí hodně lidí.


Je to tak oblíbená pochoutka, že se není třeba bát, že by nebyly čerstvé. Prodejci je odpoledne ugrilují a večer prodávají po kouskách s chilli omáčkou. Jí se přímo u stánku, napichujete si je párátkem, namáčíte v chilli a povídáte s ostatními „spolustolovníky“.

Autorkou textu je Ilona Bittnerová, všechna práva na použití jakékoliv části textu vyhrazena.

Leťte do Tanzanie v dobré partě